ΔΕΝΔΡΟΛΙΒΑΝΟ: το βότανο της µνήµης

Οι τρυφεροί βλαστοί και τα φύλλα του δενδρολίβανου χρησιµοποιούνται από την αρχαιότητα ως αρωµατικό στη µαγειρική και στη ζαχαροπλαστική.

Ιστορία

Στην αρχαία Ελλάδα το θεωρούσαν δώρο της θεάς Αφροδίτης στους ανθρώπους και διακοσµούσαν τους ναούς και τα αγάλµατα των θεών µε αυτό ενώ οι µαθητές, όταν µελετούσαν στις σχολές τους, φορούσαν στεφάνια από δεντρολίβανο, για να έχουν πνευµατική διαύγεια και να τονώνουν και να ενισχύουν τη µνήµη τους. Οι Ρωµαίοι, κατά τη διάρκεια θρησκευτικών τελετών, κρατούσαν πάντα ένα κλαδί δενδρολίβανο, διότι πίστευαν ότι έτσι εξασφάλιζαν ειρήνη µεταθανάτιο ειρήνη. Σύµφωνα µε την χριστιανική παράδοση, το δεντρολίβανο είναι ένα από τα δύο βότανα που πήραν οι πρωτόπλαστοι µαζί τους, όταν εκδιώχτηκαν από τον Παράδεισο και φυτρώνει µόνο στις αυλές των δίκαιων ανθρώπων.

Ιδιότητες

Το αφέψηµα του δεντρολίβανου καταπολεµά τη διάρροια και την τριχόπτωση, ενώ ενδείκνυται µεταξύ άλλων για ατονία, πονοκέφαλο, κρυολόγηµα, υπερκόπωση, εξάντληση και κατάθλιψη. Προτείνεται για κράµπες στο στοµάχι και για το φούσκωµα, ανοίγει την όρεξη και προκαλεί έκκριση στοµαχικών υγρών. Έχει αντιµικροβιακή δράση και µάλιστα µέχρι τις αρχές του 20ού αιώνα χρησιµοποιείτο ως αντισηπτικό στα γαλλικά νοσοκοµεία. έχει βακτηριοκτόνο και αντιοξειδωτική δράση. Μία ακόµα ιδιότητα του δενδρολίβανου είναι η ενίσχυση της γνωστικής λειτουργίας. Ανακαλύφθηκε ότι µπορεί να ενεργοποιήσει το συµπαθητικό νευρικό σύστηµα, βελτιώνοντας την ποιότητα µνήµης, την ικανότητα συγκέντρωσης αλλά και τη διάθεση των ατόµων. Πέραν όλων αυτών, σε πρόσφατες µελέτες βρέθηκε ότι µπορεί να µειώσει τη γλυκόζη αίµατος και τα επίπεδα χοληστερόλης και να βοηθήσει στον έλεγχο του βάρους.

Οι πληροφορίες που περιέχονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας.