ΦΑΣΚΟΜΗΛΟ: το βότανο της αθανασίας

Το «ελληνικό τσάι»

Το βοτανολογικό όνοµα του φασκόµηλου «salvia officinalis» προέρχεται από την λατινική λέξη salvare που σηµαίνει «θεραπεύω» και εξαιτίας των θεραπευτικών του δυνάµεων και ιδιοτήτων το ονόµαζαν και «salvia salvatrix» δηλαδή σάλβια ο σωτήρ (φασκόµηλο το σωτήριον.

Ιστορία

Οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν ότι το φασκόµηλο χάριζε στον άνθρωπο την αθανασία, οι αρχαίοι Αιγύπτιοι πίστευαν ότι ήταν ιερό γιατί µπορούσε να σώσει την ζωή του ανθρώπου ή να του την χαρίσει, οι αρχαίοι Ρωµαίοι συνόδευαν την συγκοµιδή του µε ειδικές τελετουργίες και οι Γάλλοι το ονοµάζουν «το ελληνικό τσάι». Όπως οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι το χρησιµοποιούν σε πολλές εφαρµογές όπως φαρµακευτικές και µαγειρικές. Το φασκόµηλο ήταν γνωστό και στην αρχαιότητα και το αναφέρουν ο Διοσκορίδης, ο Αέτιος, ο Ιπποκράτης και ο Γαληνός, οι οποίοι το εκθείαζαν ως τονωτικό του µυαλού και του σώµατος. Οι γυναίκες στην αρχαία Ελλάδα υποδεχόταν τους άνδρες από τον πόλεµο µε ένα ρόφηµα από φασκόµηλο για να «διεγείρουν» τη γονιµότητα. Ο Διοσκουρίδης το συνιστούσε για τις αιµορραγίες και για την άτακτη περίοδο. Οι Κινέζοι το ονοµάζουν ελληνικό βλαστάρι και το θεωρούν καλύτερο από το τσάι οι οποίοι εδώ και αιώνες έχουν αναπτύξει ένα µοναδικό σύστηµα παραδοσιακής ιατρικής βασιζόµενης στα βότανα τον Μεσαίωνα αντάλλασσαν την τριπλάσια ποσότητα της καλύτερης ποιότητας τσαγιού µε µια µικρή ποσότητα φασκόµηλου. Αναφέρεται ότι στην µεγάλη επιδηµία πανούκλας που ξέσπασε στην Τουλούζη το 1630, κάποιοι κλέφτες λεηλατούσαν τα πτώµατα χωρίς να κολλήσουν οι ίδιοι. Στη δίκη που ακολούθησε, αντάλλαξαν της ζωές τους µε το µυστικό της ανοσοποίησης τους, το οποίο ήταν µια αλοιφή που παρασκεύασαν από φασκόµηλο, θυµάρι, λεβάντα και δεντρολίβανο.

Ιδιότητες

Το φασκόµηλο είναι ένα βότανο προικισµένο µε πολλές θεραπευτικές ουσίες και ιδιότητες, ιδιαιτέρως χρήσιµες στην ιατρική, όπως αντιβακτηριδιακές, αντισηπτικές, καρδιοτονωτικές, σπασµολυτικές, και αντιδιαβητικές. Η δε δράση του κατά του διαβήτη έκανε ορισµένους να δηλώσουν ότι, το φασκόµηλο είναι το φάρµακο για όλες τις ασθένειες. Ως αφέψηµα είναι ιδανικό για τη θεραπεία της φαρυγγίτιδας, της ουλίτιδας, καθώς και των άφτρων, αλλά και διαφόρων τραυµατισµών του στόµατος. Είναι αντιπυρετικό, κατά του κρυολογήµατος και των ρευµατισµών. Επίσης, τονώνει το νευρικό σύστηµα, αυξάνει τη µνήµη και ενεργοποιεί την κυκλοφορία του αίµατος. Εάν κάνουµε πλύσεις µε αφέψηµα στα µέρη του σώµατος που πάσχουν από κράµπες, θα ανακουφιστούν. Μειώνει την εφίδρωση γεγονός που, µαζί µε την οιστρογονική και τονωτική του δράση το φασκόµηλο είναι ένα από τα αποτελεσµατικότερα γιατρικά για την εµµηνόπαυση βοηθώντας το σώµα να προσαρµοστεί στα καινούργια δεδοµένα και ρυθµιστικό των έµµηνων-διευκολύνει την καλύτερη ροή του αίµατος της περιόδου. Το συχνό λούσιµο µε το αφέψηµα είναι καλό για την τριχόπτωση, ευεργετικό για τα µαλλιά, προλαµβάνει το άσπρισµά τους και πολλές φορές επαναφέρει το χρώµα τους. Χρησιµοποιείται επίσης στην µαγειρική για να νοστιµίζει κυρίως φαγητά µε κρεατικά. Στο είδος Salvia υπάρχουν και ποικιλίες που καλλιεργούνται για διακοσµητικούς σκοπούς.

Οι πληροφορίες που περιέχονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας.