ΡΙΓΑΝΗ: το βότανο της ευτυχίας

Το πιο δηµοφιλές βότανο της µεσογειακής κουζίνας, είχε αναγνωριστεί από την αρχαιότητα για τις µοναδικές θεραπευτικές της ιδιότητες και τη µεγάλη θρεπτική της αξία καθώς περιέχει µεγάλες ποσότητες σιδήρου και Βιταµίνης C.

Ιστορία

Στην αρχαία Ελλάδα ήταν σύµβολο χαράς και ευτυχίας και έφτιαχναν στεφάνια για τις γαµήλιες τελετές µε τα κλαδιά της ενώ στη Μεσαιωνική Ευρώπη συµπεριλαµβανόταν στα µπουκέτα των φυτών που πίστευαν πως προστάτευαν από την πανώλη και άλλες λοιµώδεις νόσους. Έλληνες και Ρωµαίοι αρωµάτιζαν µε το φυτό το µπάνιο τους και το χρησιµοποιούσαν στο λάδι του µασάζ. Ο Αριστοτέλης ανέφερε ότι αν κάποιο κατσίκι είχε τραυµατιστεί από βέλος, µόλις έτρωγε ρίγανη η πληγή του έκλεινε ενώ οι χελώνες, όταν καταπίνουν ένα φίδι, τρώνε αµέσως ρίγανη για να µην πεθάνουν.

Ιδιότητες

Θεωρείται πως καταπολεµά τα βακτήρια, διευκολύνει την πέψη και ηρεµεί το νευρικό σύστηµα. Έχει απολυµαντική, καταπραϋντική και σπασµολυτική δράση σε πόνους των µυών και σε νοσήµατα των πνευµόνων διευκολύνει την πέψη και ανοίγει την όρεξη, αποχρεµπτικές, αντιδιαρροϊκές, αντιφλεγµονώδεις, βακτηριοκτόνες και αντιαιµορραγικές ιδιότητες. Εξολοθρεύει τα παράσιτα του εντέρου και τονώνει το πεπτικό σύστηµα. Το «τσάι» από ρίγανη βοηθάει στην υπέρταση και στην αρτηριοσκλήρυνση. Υπό µορφή γαργάρων, χρησιµοποιείται ενάντια σε φλεγµονές και έλκη της στοµατικής κοιλότητας και των αµυγδαλών. Επιπλέον, απωθεί εχθρούς και ασθένειες των φυτών προστατεύοντας όχι µόνο τον εαυτό της αλλά και τα διπλανά φυτά ενώ λίγη ρίγανη µέσα στην τροφή των πτηνών τα προστατεύει από αρρώστιες.

Οι πληροφορίες που περιέχονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας.