ΘΥΜΑΡΙ: το βότανο της ενέργειας

Το εξαιρετικά ανθεκτικό αυτό φυτό είναι ιδιαίτερα αγαπητό στον άνθρωπο, χάρη στις πλούσιες αρωµατικές και θεραπευτικές του ιδιότητες.

Ιστορία

Οι αρχαίοι Έλληνες, λόγω της έντονης οσµής του, το χρησιµοποιούσαν ως θυµίαµα στους βωµούς, κατά τη διάρκεια τελετών θυσίας. Ο Μέγας Αλέξανδρος έκανε µπάνιο σε νερό µε θυµάρι για να απαλλαγεί από τις ψείρες, ενώ το ίδιο έκαναν και οι ρωµαίοι πολεµιστές πριν από τη µάχη για να αποκτήσουν θάρρος, δύναµη και ενεργητικότητα. Το θυµάρι ήταν φυτό αφιερωµένο στη θεά του έρωτα Αφροδίτη και κανείς δεν αµφισβητούσε πως προκαλεί ή ενισχύει τον πόθο. Ο τύραννος των Συρακουσών Διονύσιος ο Πρεσβύτερος, ξακουστός στην εποχή του (τέλη του 4ου αι. π.Χ.) για τα συµπόσια που διοργάνωνε, υποστήριζε ότι έφτανε να σκορπίσει στις αίθουσες φρεσκοκοµµένο θυµάρι για να κυριευθούν οι καλεσµένοι του από ερωτική διάθεση. Ο Ιπποκράτης, στο σύγγραµµά του «Περί Διαίτης», αναφέρει πως το θυµάρι είναι θερµαντικό, υπακτικό και διουρητικό, αποβάλλει το φλέγµα, ενώ στο «Περί Νούσων» το προτείνει ενάντια στη φθίση του λάρυγγα.

Ιδιότητες

Το θυµάρι έχει ισχυρές αντισηπτικές, αντιβακτηριδιακές και µυκητοκτόνες ιδιότητες. Καταπραΰνει τις φλεγµονές της αναπνευστικής οδού και το άσθµα. Ανακουφίζει από τα συµπτώµατα της γρίπης ενώ ένα ζεστό ρόφηµα θυµαριού δρα ως αντιπυρετικό. Ως σιρόπι θεωρείται ότι ηρεµεί τον επίµονο βήχα (λειτουργεί ως αποχρεµπτικό), τη βρογχίτιδα, την φαρυγγίτιδα και την αµυγδαλίτιδα. Γαργάρες και στοµατικές πλύσεις µε θυµάρι βοηθούν στην καλή στοµατική υγιεινή και δρουν κατά της ουλίτιδας και της κακοσµίας του στόµατος. Καταπολεµά τη δυσπεψία και τη φλεγµονή του γαστρικού βλεννογόνου. Συνιστάται ως φυσικό τονωτικό του ανοσοποιητικού και νευρικού συστήµατος. Βοηθά στη διαύγεια πνεύµατος και παράλληλα στη µείωση του άγχους και της κατάθλιψης. Ενδείκνυται για την αντιµετώπιση της αϋπνίας. Επίσης, είναι γνωστό για την µικροβιοκτόνο δράση του. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο στο παρελθόν χρησιµοποιήθηκε ευρύτατα το διάλυµα θυµαριού σε συνδυασµό µε σαπούνι για την απολύµανση των χεριών και των εργαλείων σε χειρουργεία της Ευρώπης. Το θυµάρι είναι άριστη τροφή των µελισσών, όπου και παράγεται η εξαιρετική ποιότητα «θυµαρίσιο µέλι» µε το φηµισµένο άρωµα και γεύση, και τις ιδιαίτερα ευεργετικές του ιδιότητες.

Οι πληροφορίες που περιέχονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας.